Kategorier
Personer

Pensioner försvunna – totalt 56.000 st

56.000 personer över 65 år har inte fått någon svensk pension – för att Pensionsmyndigheten inte kunnat nå dem. Tillsammans har de försvunna pensionärerna rätt till en halv miljard kronor om året, rapporterar Ekot på Sveriges Radio.

Det handlar om pensionsberättigade personer som inte kunnat nås för att de flyttat till okänd ort.

– Större delen av dem tror vi kommer från de nordiska länderna, ungefär 40 procent från Finland, säger Arne Paulsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, till Ekot.

Uppemot 20.000 finländare kan ha rätt till svensk pension. Arne Paulsson förklarar att det mestadels rör personer som jobbat i Sverige under något eller några år på 1960- och 70-talen. Nu kommer Pensionsmyndigheten att kontakta sina kollegor i de nordiska länderna i ett försök att komma i kontakt med pensionärerna.

Men även om merparten – tre fjärdedelar av personerna – kommer från Norden så ingår även flera tusen från andra länder, som Grekland och Turkiet, bland de pensionärer som myndigheten inte kunnat nå. Hur dessa ska spåras är ännu inte klart.

Arne Paulsson på Pensionsmyndigheten tror att det här är ett problem som kommer att växa, med tanke på att allt fler jobbar utomlands under en tid i livet.

– Vi kan nog räkna med att vi får fler människor som vi inte har någon adress till, säger Paulsson till Ekot.

– En del av Merinfo.se, Christian Nilsson ansvarig utgivare –