Kategorier
Bra att veta Kreditinformation Nyheter Skulder och anmärkningar

Räntekrig ger lånefesten extra skjuts

Räntekrig gör att den svenska bolånefesten fortsätter. Nya siffror från SCB visar att bankernas utlåning till bostadslånen ökade med 6,4 procent i januari. Samtidigt pågår något av ett räntekrig mellan storbankerna.

Det dröjde inte länge Riksbanken överrumplade marknaden med minusränta till dess att storbankerna började kapa i sina listräntor på bolånen. Och än har inte striden om svenskarnas bolån lagt sig.

I går, onsdag, sänkte SEB sin tremånadersränta med 0,05 procentenheter, från 2,15 procent till 2,10 procent. Swedbank följde efter under torsdagsmorgonen och sänkte tremånadersräntan till 2,10 procent, från 2,14. Det innebär att de bankerna lägger sig på samma nivå som Handelsbanken. Något under, på 2,05 procent, återfinns Nordea och än lägre, på 1,99 procent, statliga SBAB.

Räntorna har sänkts i rask takt, vilket med största sannolikhet har eldat på den lånefest som nu råder i Sverige och som fått Riksbanken att upprepade gånger uttrycka oro. Vid årsskiftet låg exempelvis SEB:s rörliga boränta på 2,68 procent, att jämföra med 2,10 procent i dag. I många fall går räntan dessutom att kapa ytterligare genom personliga förhandlingar med banken, och den faktiska genomsnittliga tremånadersräntan ligger enligt SCB på 1,86 procent.

Trots, eller tack vare, framtida amorteringskrav håller bolånefesten i sig. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). I januari ökade bankernas bostadslån med 6,4 procent, visar nya siffror.

Bankernas totala utlåning till hushållen ökade med 6,1 procent i januari, något högre än i december då ökningstakten på årsbasis låg på 6,0 procent.

Källa: Svd.se

– En del av Merinfo.se, Christian Nilsson ansvarig utgivare –