Kategorier
Bra att veta Nyheter Personer

Skatteåterbäring, nu kommer den!

Nu kommer skatteåterbäringen

Skatteåterbäring – många har väntat!

Nu börjar utbetalningen av till de 897 318 personerna som ska dela på 6,2 miljarder kronor i skatteåterbäring i augusti. Något fler, 912 590 personer, får samtidigt besked om kvarskatt.

Deklarationerna för de som lämnat sin deklaration på papper är nu till största delen färdigbehandlade. Några personer vars deklarationer har tagits ut för gransking, och som ännu inte är klara, kommer inte att få sina pengar nu i augusti.

­– Utbetalningarna av skatteåterbäringen påbörjas under veckan. Senast fredagen den 9 augusti ska man ha fått in pengarna på sitt bankkonto, säger Susanna Svensson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. För de som inte anmält bankkonto kommer utbetalningskorten att nå mottagarna en vecka senare.

De som ska betala kvarskatt får också sina slutskattebesked den här veckan. Det är 912 590 personer som ska betala knappt 6,4 miljarder kronor senast den 12 november i år.

– Den som har en e-legitimation kan själv logga in i Skatteverkets e-tjänst och se hur stor skatteåterbäringen eller kvarskatten blir, berättar Susanna Svensson.

Utbetalningarna i augusti är den andra av totalt fyra omgångar. Deklarationerna för utomlands bosatta och juridiska personer är färdiga först i december då de sista slutskattebeskeden skickas ut.

– Fler och fler e-deklarerar på internet och får därför sin skatteåterbäring redan i juni. Drygt 3,6 miljoner personer fick över 30 miljarder kronor i återbäring då. Det gör att färre får skatteåterbäring nu i augusti, tillägger Susanna Svensson.

Om återbäringen är mindre än 2000 kronor, och inget konto har anmälts, skickas inget utbetalningskort utan pengarna sparas på skattekontot. Den som vill ha ut sina pengar måste då själv begära att pengarna ska betalas ut, antingen med hjälp av e-tjänsten ”Skattekonto” eller genom att kontakta det lokala skattekontoret eller Skatteupplysningen.

Till redaktionen: Läns- och kommunsiffror kommer att presenteras så snart siffrorna sammanställts, sannolikt i mitten av vecka 32, genom uppdatering i detta pressmeddelande.

Se hur mycket du får tillbaka eller ska betala i e-tjänsten Skattekonto

Viktiga datum för olika betalningstillfällen

Information om inbetalning av kvarskatten