Kategorier
Nyheter

Deklarationsdags – Hårt tryck på Skatteverket

Deklarationsdags – Hundratusentals svenskar har ännu inte deklarerat. Den som väntat med sina frågor till de sista dagarna får räkna med långa telefonköer hos Skatteverket.

På måndag den 5 maj är det sista dagen att deklarera. Ungefär 25 procent väntar till de sista dagarna med att skicka in sina uppgifter.

– Ofta är det de med de mest komplicerade frågorna som skjuter på det. Vi kan inte då ha bemanning så att alla får ett snabbt svar, säger Kay Kojer, utvecklingsledare på Skatteverket.

Det innebär att trycket på telefonlinjerna kommer att vara hårt fram till måndag, när gonggongen slår vid midnatt. Myndigheten har extraöppet, men det finns ändå tider man ska undvika att ringa på.

– Man borde absolut inte deklarera mellan klockan 19 och 23 på lördag, söndag och måndag. Det är inte lika många som ringer på dagtid, då kommer man fram fortare, säger Kay Kojer.

Har du väntat så här länge, förbered dig på telefonkö alltså.

En vanlig fråga så här i sista minuten är om det går att få anstånd med deklarationen.

– Det är de lite mer panikartade frågorna som kommer nu. Folk upptäcker till exempel att de inte har alla papper. Om man uppger ett rimligt skäl får man anstånd i en eller två veckor, men inte mer än så.

Kay Kojer tror inte att så många glömmer att deklarera helt och hållet, men har man till exempel sålt aktier och plötsligt kommer på att det saknas en avräkningsnota från banken så tar det någon vecka att få en sådan.

Annars är det vanligt med tekniska frågor så här på slutet, som hur man skaffar sig en e-legitimation eller gör när man inte hittar sin deklaration.

– Sedan är det alltid det här med avdragen för resor till och arbetet som folk frågar om.

Den som inte deklarerar i tid tvingas betala en förseningsavgift på 1 000 kronor. Dröjer deklarationen längre än tre månader stiger beloppet successivt.

Källa: Di.se