Kategorier
Bra att veta Personer

Så mycket sparar svenskarna

Så mycket sparar svenskarna

En majoritet av svenskarna, 65 procent, sparar pengar varje månad. Det vanligaste sparbeloppet är 2 000 kronor. Men mer än en femtedel sparar inget alls – en ökning jämfört med tidigare. Minst sparar invånarna i Skaraborg.

Det framgår av en undersökning som Länsförsäkringar har gjort.

– Vi har märkt att det är en något högre andel som inte sparar över huvud taget, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Det handlar framför allt om personer med låg inkomst eller arbetslösa, som helt enkelt inte har råd att spara.

Men det finns även en grupp som tjänar bra men ändå inte lägger undan några pengar. Ofta är det lite yngre personer som har fast jobb, bor billigt och ännu inte skaffat barn, berättar Elisabeth Hedmark.

– Den gruppen borde tänka om och inse vikten av att ha ett sparande. Ofta skaffar man sig lite dyrare vanor och fasta utgifter, och händer det då något blir man väldigt sårbar, säger Elisabeth Hedmark.

– Det är klart att man ska leva i nuet och ha roligt och spara till saker som ligger nära i framtiden. Men man borde öronmärka lite pengar till senare i livet.

Undersökningen visade också att kvinnor sparar mindre än män. Det vanligaste var att kvinnorna sparade 1 500 kronor i månaden. Männen lade däremot undan 2 000 kronor.

– Tidigare har vi sett att det är fler kvinnor som sparar (än män), men de sparar lägre belopp. Det tror vi har att göra med att de oftast tjänar mindre, säger Elisabeth Hedmark.

Det finns också stora geografiska skillnader. Mest sparar man i västra Skåne medan invånarna i Skaraborg sparar minst.

TT: Är vissa delar av landet mer sparsamma än andra?

– Nej, det tror jag inte man kan säga. Det har nog mer att göra med inkomster och utgifter och hur det ser ut på orten där man bor. Om det är hög arbetslöshet och så vidare.

Källa: SvD