Kategorier
Företag Företagsinformation

Skatteverket kan börja utbyta information med Panama och Singapore

Sveriges informationsutbytesavtal med Panama trädde ikraft den 1 januari. Informationsavtalet med Singapore har utvidgats då landet nyligen ändrat sin lagstiftning så att information som tidigare omfattades av sekretess nu kan utbytas under det existerande skatteavtalet mellan Sverige och Singapore.

Båda länderna figurerar flitigt i olika typer av transaktioner och upplägg som involverar internationell skatteflykt och Skatteverket har redan flera ärenden redo att skicka till Panama respektive Singapore.

– Det har varit särskilt viktigt att få informationsutbytet med Singapore på plats eftersom Singapore av många på senare tid framställts som en säker tillflyktsort för skatteundandragande, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket.

Sverige har under de senaste åren ingått avtal om informationsutbyte på skatteområdet med det stora flertalet internationella finansiella centra runt om i världen. Sverige har använt de nya avtalen vid 229 tillfällen och resultaten har varit mycket goda. Upptaxeringar och självrättelser har hittills genererat cirka två miljarder kronor i extra skatt sedan 2010.

I syfte att effektivisera informationsutbytet och för att kunna erhålla ett större inflytande internationellt agerar Norden gemensamt mot internationellt skatteundandragande genom den nordiska arbetsgruppen mot internationellt skatteundandragande (NAIS).

– Uppkommer problem i den praktiska tillämpningen i något nordiskt land tar vi upp frågan med aktuellt finansiellt centrum på gemensam nordisk basis. Det säkerställer att vi får genomslag för vår uppfattning i frågan, säger gruppens ordförande Margareta Nyström, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.